Зберігання м'яса, м'ясних продуктів
Зберігання м'яса, м'ясних продуктів .
Зберігати м'ясні вироби можна кількома способами:охолодження, заморожування, соління і т. д. Вибір методу зберігання залежить від строку , на який його необхідно зберегти в придатному для вживання стану.
Короткочасне зберігання - охолодження м'яса
Охолоджене м'ясо має ряд фінансових переваг порівняно з мороженим м'ясом , але є і недолік - нетривалий термін зберігання.М'ясо охолоджується в спеціальних холодильних камерах в яких підтримується потрібна температура і вологість.
В залежності від типу м'ясного виробу ярмо розміщують у промислових холодильних камерах в ящиках або підвішеному стані,при цьому необхідно дотримувати відстань між товаром для правильного повітрообміну.
Умови зберігання баранини,свинини і яловичини (до 2х тижнів)
-температура в камері: -2...+2°С
-відносна вологість повітря: не менше 85 %
-циркуляція повітря в приміщенні: 0,1-0,3 м/с
Дозволяється для збільшення терміну зберігання до 3-х діб брали м'ясо. Для цього необхідно зберігати м'ясо при температурі -2..-4 С. Зберігання м'яса в напівтушах передбачає підтримування температури 0С , і на зберігання до 3-х діб.
Тривале зберігання - заморожування м'яса.
Основний спосіб для тривалого зберігання м'яса це його заморожування.При заморожуванні м'ясо втрачає частину своєї живильної цінності, маси і відповідно якості. При цьому спричиняє фінансові витрати. Але незважаючи на ці недоліки , на сьогоднішній день, заморожування є найбільш ефективним способом для тривалої консервації даного продукту.
Заморожувати м'ясо можна в парному або охолодженому вигляді при температурі -18...-20 С. При збільшенні швидкості заморожування якість м'яса збільшується. Завдяки цьому останнім часом стає популярною шокове заморожування м'яса при температурі нижче -30 С.
Рекомендовані терміни зберігання м'яса при низьких температурах:
-12°С : яловичина - 8 днів, баранина - 6 днів, свинина - 3 днів
-18°С : яловичина - 12-14 днів, баранина - 10-11 днів, свинина - 6-7 днів
-30°С : яловичина і баранина - до 2-х років, свинина - до 15 місяців
Во время хранения мяса происходит обезвоживания мяса т.е. его усушка.В зависимости от состояния мяса, метода хранения и холодильного оборудования усушка будет разной.Нормы естественной усушки составляют 0,33-0,80 %.При неправильно пордобранном оборудовании эта цифра может увеличится в разы.
При упаковке мяса в вакуумную полиэтиленовую пленку уменьшается потеря массы от усушки продукта в 3-5 раз.
Для того чтобы недопустить чрезмерную усушку и сохранить мясо в наиболее хорошем качестве,Вам необходимо установить подходящее холодильное оборудование.
Оборудование для заморозки мяса:
шокове заморожування м'яса
холодильні агрегати для зберігання м'яса
промислове холодильне обладнання
повітроохолоджувачі для зберігання м'яса
сендвіч панелі для холодильної камери